Historie

Hotel op z'n Fidders

De huizen in de Koningin Wilhelminastraat liggen in de rustige wijk Veerallee op loopafstand van het historische centrum van Zwolle, het station en de destijds drukbevaren Willemsvaart. De straat ligt evenwijdig aan de Prins endrikstraat, waar de huizen eveneens zijn voorzien van zuivere Art Nouveau elementen en Jugendstil kenmerken, zoals de prachtige tegeltableaus in de gevels.
 

De Koningin Wilhelminastraat en de Prins Hendrikstraat zijn tegelijkertijd gebouwd en waren de eerste twee straten in de wijk Veerallee, destijds omschreven als "elitebuurt". Alle veertien panden aan de Koningin Wilhelminastraat zijn door de overheid aangewezen als Rijksmonument. Ze van algemeen architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang vanwege de zeer zuivere Art Nouveau bouwstijl en de zeldzaamheid in Overijssel van een gehele straatwand met Art Nouveau panden die in één keer is ontworpen. De 4 statige woonhuizen waarin Hotel Fidder is gehuisvest zijn ontworpen door de toonaangevende architect G.B. Broekema uit Kampen. Gebouwd in de periode 1905-1906 in de Art Nouveau bouwstijl.

Met de aankoop van een pand in 1984 om er een hotel te beginnen, in juist de Koningin Wilhelminastraat deden de Fidders een gouden greep. De huizen in de wijk die aan het begin vorige eeuw voor de gegoede burgerij gebouwd werd, hebben bijzonder elegante Jugendstil gevels. Zo bijzonder én ongeschonden dat de buurt als Rijksmonument is aangemerkt.

Hennie Fidder zag er een uitdaging in het hotel in te richten met meubels
uit dezelfde tijd als het imposante exterieur.
Op zoek naar bijzondere meubelen werden antiquairs en veilingen bezocht.
Maanden was hij in de weer om precíes dat ene behang op te sporen.
Antieke hemelbedden werden eigenhandig verlengd zodat ook de langere mens van een
goede nachtrust kon genieten. Het resultaat van zijn inspanningen is een interieur dat,
hoewel niet stijlvast, een uitgesproken eigen sfeer heeft.

De lounge, de donkere antieke meubelen en de altijd brandende kaarsen; de verschillende trappenhuizen; de 21 gastenvertrekken - voor Patrick en Daniëlle Fidder is het het terrein van hun jeugd. Ze wóónden in het hotel en Patrick die met behulp van zijn zus tegenwoordig de scepter zwaait, doet dat nog. Ook gasten voelen zich thuis. Zo was er eens een jongeman die doordeweeks in de regio verbleef, verschillende hotels probeerde om voor Fidder te kiezen. Toen hij na vier jaar ging trouwen voelde het alsof hij "uit huis ging". Voor hemzelf, en ook voor het hotel. En dit is slechts één verhaal..