De whiskybar van Patricks dromen

Uit een publicatie in de Whiskypassion nummer 4, 2017.

Patrick Fidder kreeg het ontwerp voor zijn bar als een nachtelijk visioen binnen. Bijna tien jaar na die bewuste nacht telt Patrick’s Whisky Bar in het Zwolse Hotel Fidder bijna vijfhonderd verschillende whisky’s. ‘Whisky is voor mij onlosmakelijk verbonden met herinneringen en
momenten.’

“Neem eens wat lekkerders,” zei mijn vader
Hoewel Patricks vader niet per se omschreven kan worden als een groot whiskyliefhebber, was hij wel
verantwoordelijk voor de eerste whisky die zijn zoon ooit dronk. In de zomer van Patricks zeventiende
levensjaar zaten hij en zijn vader onder een afdakje te genieten van regen en onweer, een stukje broodnodige verkoeling na een lange hete periode. ‘Ik had een witbiertje van Hoegaarden in het glas. Ik weet even niet meer wat mijn vader dronk. “Neem eens wat lekkerders,” zei mijn vader. “Een whisky, jenever of cognac.” Dat vond ie leuk. Dus ik heb toen een Four Roses voor mezelf ingeschonken.’

Een instant hit was de Four Roses niet, maar de nieuwsgierigheid van Patrick was zeker gewekt. ‘Ik had eerst een tijdje ijs nodig, het was scherp en brandde aanvankelijk. Het maagdenvliesje moest nog wegbranden. Maar al snel kreeg ik door hoe je kunt genieten van een goed glas whisky.’ Vanaf dat moment ontdekte hij whisky op zijn eigen tempo. In dit geval een laag tempo. Iets waar hij blij om is. ‘Want bij elke
fles die ik kocht, kreeg ik er ook een verhaal bij. Ik bouwde langzaam herinneringen op bij een fles.’

De bar van Patricks dromen
Langzaam maar zeker bouwde Patrick zijn whiskycollectie verder uit. Niet voor hotelgasten, maar voor zichzelf. ‘Op een gegeven moment had ik op het kantoor annex woonkamer een fles of veertig staan. Mijn zus klaagde over ruimtegebrek. “Het wordt tijd dat je de boel opdrinkt.” Tsja, zo snel gaat dat niet. Dus toen heb ik ze beneden neergezet in de kast, en ben ik ze per dram aan gaan bieden aan gasten.’
Een echte bar had het hotel echter nog steeds niet. Met het overhevelen van Patricks whiskycollectie werd het de hoogste tijd om daar verandering in te brengen. Maar het vinden van de juiste bar was nog niet zo eenvoudig. Patrick bezocht verschillende barbouwers, maar kon maar niet de stijl vinden die hij zocht.

‘Vroeger met mijn ouders bezochten we regelmatig antiekwinkels. Zo heb ik op mijn vijftiende eens ergens een biechtstoel gezien die omgebouwd was tot bar. Dat houtsnijwerk vond ik prachtig. Heel erg gaaf!’ Iets soortgelijks vinden bleek echter lastig. Tot Patrick een keer de schuur achter het hotel opruimde. Daar lag allerlei rommel in die naar de stort mocht, maar ook zijpanelen van oude antieke bedden, oude trapspijlen en oude lampen. Materiaal dat perfect geschikt was voor de bouw van de bar van Patricks dromen.

Letterlijk. ‘Na een lange dag opruimen viel ik lekker in slaap. De volgende dag werd ik wakker. Mijn vrouw zei: ‘Je hebt vannacht wat lopen bazelen en krabbelen in je boekje.’ Ik heb altijd een notitieblok naast mijn bed liggen, dus dat pakte ik erbij. Daarin stond een pentekening van een bar.’ Hij nam zijn tekening mee naar Harry Houtman van Interieurbouw van der Most. Dat was eind 2007. Kort daarna haalde Houtman alle oude spullen uit de schuur van Patrick op, inclusief een dressoirkast die vroeger door zijn vader werd gebruikt. In februari 2008 had Hotel Fidder eindelijk zijn eigen bar.

Lees het hele artikel van Thijs Klaverstein in de Whiskypassion nr. 4 van 2017 via deze link.